teknik-nyheter.se

Brandskydd för bostäder

Nu när det är höst och vinter blir det mörkare och tidigare, vilket gör att många tänder sina lampor och ljus. Husbränder är oftast de vanligaste varje år under just denna period, bland annat för att vi tänder ljus och eldstäder. Risken med ljus är att de lätt glöms bort, vilket innebär en brandrisk. I lägenheter är hyresvärdar och bostadsrättsföreningar skyldiga att ha någon form av brandskydd i sina lokaler och alla lägenheter bör ha minst en brandvarnare. Svenska fog och brand är specialister inom brandtätning och fogning.

Det finns två olika typer av brandskydd – passivt brandskydd och aktivt brandskydd. Nedan kommer vi att introducera dessa två olika system så att vi kan förstå vad de betyder.

Vad är ett aktivt brandskydd?

Aktivt brandskydd kan till exempel vara en brandvarnare eller ett sprinklersystem som aktiveras när rök upptäcks.

Vad är ett passivt brandskydd?

Passivt brandskydd innebär att ventilationslister, väggar och tak är gjorda av material som tål bränder längre. Varje lägenhet antas generellt kunna stå emot en brand i 60 minuter innan den sprider sig till trapphuset eller andra lägenheter. När det börjar brinna är det oftast genom ventilation eller kabelkanaler.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln