teknik-nyheter.se

Vad man ska tänka på när man köper en slipmaskin och vilka slipband man behöver

Om du är på marknaden för en slipmaskin finns det några saker du bör tänka på. I det här blogginlägget går vi igenom vad du bör tänka på när du köper en slipmaskin, samt vilka slipband du behöver för trä och metall

När du köper en slipmaskin är det första du måste tänka på vilken typ av slipmaskin du behöver. Det finns tre huvudtyper av slipmaskiner: slumpmässiga excenterslipmaskiner, golvslipmaskiner och vanliga handslipmaskiner.

  • Slumpmässig excenterslipmaskin är bra för efterarbete och kan användas på både trä och metall.
  • Golvslipmaskiner används främst till, du gissade det, golv! De kan användas på både trä och betong.
  • Vanliga slipmaskiner är bra för allmän slipning och kan användas på trä, metall och plast.

När du har bestämt dig för vilken typ av slipmaskin du behöver är nästa sak att tänka på storleken på slipmaskinen. Slipmaskiner finns i två storlekar: handtag och bandgrepp. Om du kommer att göra mycket arbete med slipmaskinen kan du välja bältesgreppet, eftersom det ger dig mer kontroll.

Det sista du bör tänka på är hur mycket kraft du behöver. Slipmaskiner finns i två effektnivåer: elektriska och pneumatiska. Elektriska slipmaskiner är kraftfullare och får jobbet gjort snabbare, men de är också dyrare. Pneumatiska slipmaskiner är mindre kraftfulla, men de är billigare och kräver mindre underhåll.

Nu när vi har gått igenom vad du ska tänka på när du köper en slipmaskin, ska vi prata om vilka slipband du behöver för trä och metall. För trä behöver du ett band med 60 korn för grovt arbete, ett band med 80 korn för medelhögt arbete och ett band med 120 korn för fint arbete. För metall behöver du ett band med 24 korn för grovt arbete, ett band med 36 korn för medelhögt arbete och ett band med 60 korn för fint arbete.

Slutsats

Det finns några saker att tänka på när du köper en slipmaskin: vilken typ av slipmaskin du behöver, vilken storlek du behöver och hur mycket kraft du behöver. Och glöm inte bort sandsandpapper! Se till att du har rätt kornstorlek för trä och metall så att ditt projekt blir perfekt.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln