teknik-nyheter.se

Koppelskruvar och koppelhakar vid fönsterbyte

Att renovera fönster i ditt hem kan vara ett spännande projekt. Innan du börjar är det viktigt att du förstår hur koppelkrokar och koppelskruvar fungerar tillsammans eller var och en för sig. Dessa två komponenter är viktiga delar som hjälper till att hålla ihop fönstret, antingen med en koppelkrok eller en koppelkrokar.

Vad är en koppelkrok till fönster?

En koppelkrok är en metallbit med en krok i ena änden som håller ihop ett delningsbart fönster. Denna del kan behöva bytas ut när du renoverar ett fönster för att enklare kunna dela fönstret. Många äldre fönster har dåliga koppelkrokar som kärvar, framförallt vid gamla fönster. Detta beror oftast på att det under åren bildats smuts och väta som gjort att dessa rostat eller i vissa fall även målats över.

Hur fungerar koppelskruvar för fönster och dörrar?

Koppelskruvar är en annan viktig del av fönsterinstallationen. Istället för koppelkrokar används oftast koppelskruvarna för att dra ihop ett kopplat fönster från fönsterramens innersida. Detta var även väldigt vanligt förr då dessa användes på altandörrar med glasfönster. Även här kan dessa behöva bytas ut på grund av rost eller att dem målats över.

Då merparten av koppelskruvarna förr hade en spårad sida, på så sätt har dessa oftast även nötts ut och kan därför behöva bytas ut. När du renoverar kan det således vara av en stor fördel att byta ut eventuella koppelskruvar och koppelkrokar på fönster och dörrar. På så sätt så kommer rengöringen av dina fönsters insida kunna ske, på ett betydligt enklare sätt i framtiden.

Renovera dina fönster grundligt och använd gärna ett praktiskt fönsterskydd

Genom att byta ut dessa två viktiga beslag så kommer din fönsterrenovering kännas mer komplett. Att renovera fönster kräver en viss erfarenhet och tar tid. När du renoverar fönster är det därför viktigt att se över olika beslag och renovera och smörja upp befintliga fönstergångjärn.

Det är även praktiskt att ersätta tätningslister för fönster samt dammlister för fönster och dörrar, utöver utbytet av koppelskruvar och koppelkrokar. Se även till att byta persienner, persiennsnören och persiennjusterare. Med en bra fönsterrenovering kommer ditt fönster hålla i väldigt många år framöver.

Om du vet med dig att renoveringen kommer ta tid, använd ett väderskydd, det finns praktiska fönsterskydd för detta ändamål. På så sätt kommer du kunna ge din fönsterrenovering den tid som behövs utan att behöva skynda på din renovering på grund av ostadigt väder.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln