Fördelar med vattenskärning jämtemot laserskärning

Utvalda nyheter

Vattenskärning är ett starkt alternativ till laserskärning, det betyder att det finns fördelar och nackdelar med båda teknikerna. Att jämföra rakt av är självklart svårt, då det kan vara olika effektivt i form av kostnaderna som uppstår vid bearbetningen. Den största fördelen är att det sker med en kall teknik, jämtemot laserskärnings alternativet som skär ut med en laserstråle, som räknas som en varm teknik som har en påverkan på materialet. Detta kan i vissa fall vara önskade effekter som när man skär ut trädetaljer. Med laser får du ett lite bränt utseende på snittytan vilket inte sker alls med vattenskärning.

Vattenskärning har ett brett användningsområde vid tillverkning

Vattenskärning används ofta när materialet inte tar skada av vatten, och det är en kall bearbetnings teknik. Det kan vara när du exempelvis vill skära i sten. Du kan med abrasiv vattenskärning skära i material som är upp till 100 mm tjocka som olika typer av plåtar, plats, titan och andra metaller, ohärdat glas, plast, gummi, komposit och flera andra material.

Det är således en teknik som fungerar för en många olika bearbetningsområden så det finns stora möjligheter för dig som konstruktör. Skärsnitten ligger på ca 1 mm och du får en fin snittyta som inte förändrar materialet. Du kan även förbereda för upptagning av hål och brotschning av detta. Detta är en användningsbar metod vid industriell bearbetning, som betyder att man på ett försiktigt sätt utökar storleken på hålet mer kontrollerat.

Finskurna detaljer med microcutskärnings metoden

Finecut metoden även kallad microcutskärning och med den tekniken kan du bearbeta på en mer detaljrik nivå för att skapa mönster eller skära ut ämnen som du kan använda mer finmekaniskt. Ett exempel på detta skulle kunna var små kugghjul eller detaljer till klockor, eller smycken med väldigt hög precision och med speciella mönster om så önskas.

Du kan även få hjälp med det som kallas trumling (avgradning och polering) och gradning (för att få bort flisor) som är en efterbehandlingsteknik inom industri för att få ett visst ytskick på dina detaljer som du vid tillverkning av produkter oftast vill ha som slutresultat för bästa funktion.

En detalj som har flisor eller ett skrovligt ytskick kan nöta på detaljen vid användandet och skapa skador över tid. På företaget WST.se kan du få mer hjälp av experter som vet hur du hanterar bearbetningsmetoden vattenstråleskärning från din framtagna ritning ända fram till efterbehandlingen med borrning, brotchning, kantpressning, svetsning och montage.

Relaterade artiklar